بسياري از محققان معتقدند که با استفاده از شش عادت زير، ما اين قدرت را داريم که خوشحال باشيم. يک خوشحالي واقعي!
شما اين قدرت را داريد که امروز واقعا شاد باشيد. اين گفتهي گروه بسياري از پژوهشگران، روانشناسان و مربيان زندگي است که رازهاي شادي را آشکار ميکند. در واقع روانشناسي و پيشنهدات آن فقط بهشرط اجرا و عمل فرد بيمار است که مي تواند بر تماي جنبه هاي زندگي وي تاثيري شگرف و باورنکردني بگذارد.
آنها ميگويند شادي واقعي، خيلي بيشتر از يک لبخند بر روي صورت است. در واقع روشي است که ما به دنيا نگاه ميکنيم. افراد شاد، روي پيروزيها و معجزات کوچک، بيشتر از مشکلات تمرکز ميکنند و به جاي گرفتار شدن در ترس و نگراني، در هر موقعيتي احتمالات خوب را ميبينند.
آنها در مقابله با مشکلات، اعتماد بنفس دارند و با هدف زندگي ميکنند. شما هم ميتوانيد اين حالت ذهني را داشته باشيد، حتي اگر در حال حاضر در زندگيتان، نا اميد هستيد. اگر معمولا بدبين هستيد يا بمدت طولاني بدبين بودهايد، شش عادت زير را بپذيريد و آنها را بکار ببريد:
آمال و آرزوهايتان را به بخت آزمايي ربط ندهيد
اگر از بسياري از ما پرسيده شود که چه چيزي ما را خوشحال ميکند و چه شانسهايي باعث تغيير شرايط ما ميشود، ميگوييم وقتي خوشحال خواهيم بود که در قرعه کشي برنده شويم، شغل بهتري داشته باشيم يا وزنمان کاهش يابد.
ويليام فيليسون، دکتر و روانشناس دانشگاه ويک فارست در وينستون که در مورد شادي مطالعه ميکند ميگويد: در جامعه، باور داريم که شادي، چيزي است که از بيرون ميآيد و براي ما اتفاق ميافتد. اما در واقع، شادي از درون ميآيد و بستگي به اين دارد که در مورد زندگيتان چگونه فکر ميکنيد.
مطمئنا رويدادهاي بيروني و اشياء مادي مانند يک ماشين جديد، يا حقوق بيشتر ميتوانند به شما احساس خوشبختي دهند؛ اما آن احساسات، دائمي نيستند. شما ميتوانيد ديدگاهتان را طوري تغيير دهيد که چه کاهش وزن، برنده شدن در قرعه کشي يا افزايش حقوق داشته باشيد يا نه، احساس آرامش و اعتماد بنفس کنيد.
به دنبال آرامش باشيد
با قبول اين عادت شروع کنيد: چند دقيقه در روز را در تنهايي و سکوت بگذرانيد. سوزان ويليس، دکتر و مربي زندگي ميگويد: واقعيتهاي زندگي مدرن، معمولا ما را مجبور به فکر کردن در مورد مسائل نگران کننده ميکند. مثلا شما دربارهي اين چيزها فکر ميکنيد: امروز چه کاري بايد انجام دهيد، ? دقيقه پيش، چه چيزي گفتهايد يا در مورد تماس تلفني فردا که نگرانش هستيد فکر ميکنيد.
يک زمان ساکت و آرام به شما اين امکان را ميدهد که آن سر و صداها را قطع کنيد و متوجه شويد که واقعا چه چيزي برايتان مهم است. سوزان پيشنهاد ميکند که ساعتتان را ?? دقيقه زودتر از وقت بيداري معمولتان تنظيم کنيد (قبل از بيدار شدن اعضاي خانواده يا زنگ خوردن تلفن) و به يک اتاق ساکت برويد.
در دفتر وقايع روزانهتان چيزي بنويسيد، تمرينات تنفسي پاکسازي ذهن انجام دهيد يا فقط يک شمع روشن کنيد و آرام بنشينيد. اين تمرين، به شما کمک ميکند که به دو روش شادي را پيدا کنيد.
در مقالات مجله سلامتي و روانشناسي ماوراي سلامت به مبحث تمرين هاي سکوت و مديتيشن جهت دستيابي به آرامش دروني مفصل تر پرداخته شده است.
اول، جلوي ترشح هورمونهاي استرس مانند آدرنالين و کورتيزول را ميگيرد. اگر اين هورمونها توليد شوند، شما مضطرب، تحريک پذير و ناراضي ميشويد.
دوم، پزشکاني که در زمينهي بوديسم و يوگا فعاليت ميکنند معتقدند هنگامي که ياد بگيريد اين نداهاي دروني را ساکت کنيد، چيز جالبي اتفاق ميافتد. استفان کوپ، محقق مرکز يوگا و سلامت در لنوکس ميگويد: هنگاميکه شما آرام و ساکت هستيد، پاسخ سوال «چه چيزي مرا خوشحال ميکند؟» خود بخود مشخص ميشود.
در زندگيتان، بدنبال خير و خوبي باشيد
کارشناسان ميگويند اگر ميخواهيد واقعا خوشحال باشيد، عادت کنيد که در زندگيتان بدنبال خوبي باشيد. هر روز ليستي از پنج چيزي که دوست داريد و از آن لذت ميبريد تهيه کنيد. شايد از چرت زدن روي نيمکت يا در آغوش گرفتن فرزندتان لذت ميبريد يا از اينکه وقت داريد تا با همسرتان شام بخوريد، خوشحال و سپاسگزاريد.
اينکه چطور اين قدرداني را انجام ميدهيد به خودتان بستگي دارد. برخي از کارشناسان توصيه ميکنند که آن ? چيز را قبل از خواب بنويسيد. بنابراين بطور ناخوداگاه با يک احساس مثبت به خواب ميرويد. بعضي ديگر پيشنهاد ميکنند که قبل از هر وعدهي غذايي، در ذهنتان آنها را بررسي کنيد. ميتوانيد هر روز روي ? چيز ثابت تمرکز کنيد يا هر روز يک ليست جديد تهيه کنيد.
مانند يک دوست، با خودتان رفتار کنيد
اگر به روشهاي منفي با خودتان صحبت کنيد، نميتوانيد خوشحال باشيد. سوزان ميگويد: چيزهايي که به خودتان ميگوييد، روي اخلاق و بدنتان تاثير ميگذارد.
افکار منفي باعث ترشح هورمونهاي استرس ميشود و در نتيجه احساس بدتري پيدا ميکنيد. بسياري از ما، يکسري انتقادات تند و خشن داريم که بي وقفه در ذهنمان در جريانند. اگر شما با اين نوع صحبت کردن، شانس خود را براي رضايت و آرامش دروني از بين ميبريد، تصميم بگيريد که با خودتان مانند يک دوست خوب صحبت کنيد.
قول دهيد که به افکارتان توجه کنيد و وقتي متوجه افکار منفي شديد، آنها را با افکار مثبت جايگزين کنيد.
کسي را به شام دعوت کنيد
عادت ديگري که ميتواند شما را به خوشبختي واقعي برساند، بخشنده بودن است. استفان کوپ ميگويد: «بودا ميگفت اگر ما قدرت بخشندگي را براي ايجاد شادي درک ميکرديم، هرگز به تنهايي غذا نميخورديم.» او توصيه ميکند که بيشتر کارهاي سخاوتمندانه انجام دهيد.
همهي ما انگيزههاي طبيعي براي بخشندگي داريم. مثلا ممکن است به ذهنتان خطور کند که يک دوست تنها را به شام دعوت کنيد، به عمهي پيرتان زنگ بزنيد يا براي همکارتان قهوه بگيريد.
شايد بهانه بياوريد که وقت نداريد يا نميخواهيد پول خرج کنيد. اما دفعهي بعد که يکي از اين افکار به ذهنتان رسيد، به آن عمل کنيد. بخشش، باعث ايجاد شادي ميشود، هم در کسي که ميبخشد و هم در گيرنده. آن احساسات خوب ميتوانند بمدت طولاني باقي بمانند.
يک ليست از لحظات شاد تهيه کنيد
در نهايت براي شاد بودن، شما بايد استعدادهاي خود را بشناسيد و هر روز از آنها استفاده کنيد. بسياري از مردم، زندگيشان را صرف تلاش براي رفع نقاط ضعفشان ميکنند (صفاتي مانند بي نظمي، زود عصباني شدن يا کمرويي شديد).
بجاي اينکه روي نقاط ضعفتان تمرکز کنيد، براي نقاط قوتتان، بيشتر انرژي بگذاريد. توجه کنيد که وقتي لبخند ميزنيد، در حال انجام چه کاري هستيد. حداقل يک هفته، ليستي از اين لحظات شاد تهيه کنيد و در روز بعد، آنها را مطالعه کنيد. تعدادي از لحظات شاد خود را انتخاب کنيد و با خودتان قرار بگذاريد تا جايي که ميتوانيد، آنها را تکرار کنيد.